28. feb, 2022
Är Social hållbarhet bristvara?
Med den erfarenhet jag har från yrkeslivet har jag funderat en hel del kring hållbarhet och då även social hållbarhet. Jag ser hållbarhet som ett måste i alla aspekter för att en lyckad långsiktig verksamhet.
Men när jag läser dagstidningar, talar med vänner och familj får jag mer och mer intrycket att social hållbarhet ändock är en bristvara i arbetslivet.
Om man googlar runt kan man på olika svenska koncerners hemsidor läsa sådant som "Hållbar affärsstrategi styr våra bolag mot lönsam och långsiktig tillväxt." eller " Vår hållbarhetsstrategi är att driva verksamheten på ett hållbart sätt stärker förmågan att leverera starka finansiella och operativa resultat". Detta låter väldigt fint.
Det krävs både dedikation och insikt
Många gånger har man en känsla i organisationen av att hållbarhet bara är ett "modeord" för organisationens högsta ledning tillsammans med alla andra värdeord som skall styra organisationen, vare det är en företagskoncern eller t.ex. vårdorganisation.
Så frågan är om man har förståelse och förankring kring social hållbarhet i hela organisationen. Att få till detta krävs både dedikation och insikt i ledningen.Det är ett jobb som inte görs av sig själv.
Exempel på på oförståelse för behovet av hållbarhet
Ovanstående är tankar och frågeställningar som dyker upp hos mej till exempel när man läser GPs artikelserie "GP granskar" om hur städbolag sägs upp pga att det blir "för dyrt" med sina kollektivavtalade löner på 125:- i timmen. Detta sker när gymbolaget som de har avtal med köps upp av en koncern med sikte på expandering. Istället tecknas avtal med ett städbolag utan kollektivavtal och med dåliga arbetsvilkor för de anställda. Det finns flera andra exempel i denna artikelserie på arbetsgivare med mycket liten förståelse för social hållbarhet.
Brister finns inom alla branscher. Inom tillverkningsindustrier, som tar hit människor från andra delar av Europa och låter dem bo och jobba under mindre trevliga förhållanden.
Inom vården, där vi kunde läsa i Aftonbladet att helgen 6-7 februari hade SÖS haft ca 150 akutsökande patienter samtidigt som personalen vet att sjukhuset har ett sparbeting på 300 miljoner. Då hjälper det inte att bara spara in på paprikan på de nyförlöstas smörgåsar.
Är det så att personalkostnad är "lätt" att spara in på och vinsten av social hållbarhet kanske är svår att definiera och förstå.?
Varför social hållbarhet?
Inom kvalitetsvärlden pratar man om att det är en ny tid med ett krav på ett nytt sätt att styra organisationer, den femte kvalitetsvågen Quality 5.0 och "Societal Satisfaction" är redan på gång.
Den femte kvalitetsvågen handlar om att vi har en global teknikutveckling, digitalisering, som suddar ut gränser och ger nytt konsumentbeteende. Vilket ger oss andra krav och förväntningar från kund på service och kontakter. Samtidigt som länder i Asien, t.ex. Kina och Indien, idag levererar produkter med samma kvalitet som Europa.
Har man detta i åtanke inser man, när man läser i Gallupsundersökningen "State of the Global workplace" från 2017 att i Sverige så är endast 14% av alla medarbetare aktivt engagerade i sitt arbete, att något behöver göras. Vi behöver arbeta mot bättre social hållbarhet inom arbetslivet.
Varför engagerade medarbetare?
Varför behöver organisationen ha engagerade medarbetare? Hur kan man motivera detta rent ekonomiskt?
Jo, den ineffektivitet som oengagerade medarbetare innebär är är oerhört kostsam. Allt i från oaktsamhet med arbetsmaterial t.ex. truckar som ständigt körs sönder, svinn etc. till ineffektivt arbete pga ointresse och otrivsel kostar. Likaså kostar hög personalomsättning mycket, det gör även att försöka kontrollera in kvalitet i en produkt. Jag skriver "försöka kontrollera in kvalitet" eftersom du aldrig kan nå den höga kvalitetsnivån genom kontroller som du kan få med engagerade medarbetare.
Även ur ett medarbetar perspektiv är en dålig social hållbarhet inom ett företag kostsam, kanske psykiskt påfrestande, lönemässigt osäkert, dålig yrkesmässig utveckling osv.
Vad är då social hållbarhet?
Vad är då social hållbarhet och hur mäts den? Jag har själv många gånger brottas med den frågan till exempel när man vill ta fram KPIer för att mäta utvecklingen av densamma. När jag på senare år har haft möjligheten att vara SIQs examinator både för Utmärkelsen Svensk Kvalitet och Utmärkelsens Svensk Skola, har jag upptäckt att jag inte är ensam om att brottas med den frågan. Kanske för att mjuka värden är svåra att mäta, i alla fall för en tekniker som mej.
SIQ Managementmodell
Jag tycker att definitionen man finner i SIQs Management Modell är väldigt bra. Där skriver man att den sociala hållbarhetsdimensionen handlar till stor del om välbefinnande, rättvisa, makt, rättigheter och individens behov. Vissa av dessa kan kvantifieras och andra är mer kvalitativa.
Vad detta innebär i praktiken varierar dock beroende på vilken kontext man befinner sig i. Men social hållbarhet innebär att verksamheten även formulerar mål och verkar bortom det som anses vara normal praxis idag.
Lyfta blicken och se människorna omkring dej.
Just detta att verka för ett mål som är bortom vad anses vara normal praxis idag tycker jag är lockande. Det ger oss utmaningen att tänka utanför ramarna och få tankarna in på en vision om vart vi vill inom organisationen.